Tips voor een autovakantie met kids

Tips voor een autovakantie met kids

Tips voor een autovakantie met kids

Het plannen van een autovakantie met kinderen kan een uitdaging zijn, vooral als het gaat om het vinden van gezonde en voedzame opties onderweg. Maar geen zorgen! Met een beetje voorbereiding en creativiteit kun je de reis niet alleen leuker maken, maar ook zorgen voor makkelijke en voedzame snacks.

Voorbereiding is het halve hele werk

Maak het jezelf niet te moeilijk. Een lange autoreis is al een grote uitdaging voor kleine kinderen. Lang stilzitten, onrust, sneller geprikkeld en beperkte entertainmentopties kunnen zorgen voor een stressvolle reis. Ga daarom voor veilig eten waarvan je weet dat je kind het lust. Bekende voeding kan helpen om de reis aangenamer te maken voor iedereen. Vul dit aan met een aantal extra’s die makkelijk, herkenbaar én verzadigend zijn:

 

(Volkoren) crackers
Noten (let op met verstikkingsgevaar voor kinderen jonger dan 6 jaar)
Makkelijk en goed houdbaar fruit zoals appels en mandarijnen
Haverkoekjes
Havermoutwafels
Mueslirepen

 

Tips voor een autovakantie met kids 1

 

Betrek je kinderen bij de planning

Laat je kinderen meedenken over wat ze graag willen eten tijdens de reis. Dit geeft hen een gevoel van controle en betrokkenheid bij de maaltijdplanning, waardoor ze meer geneigd zijn om de aangeboden snacks en maaltijden te accepteren.

 

Zelfgemaakte maaltijden

Overweeg om zelfgemaakte maaltijden mee te nemen in een koeltas. Denk aan wraps, sandwiches of salades met ingrediënten die je kinderen lekker vinden. Dit zorgt ervoor dat je onderweg voedzame maaltijden hebt zonder afhankelijk te zijn van eetgelegenheden op de route (lees: als je kind NU honger heeft en je snel-snel iets moet zoeken om te eten. We’ve all been there)

 

Zelfgemaakte maaltijden

 

Yoghurt of yoghurtalternatieven

Voor een voedzaam tussendoortje kun je yoghurt of yoghurtalternatieven meenemen. Voeg vers fruit of granola toe voor extra smaak en verzadiging. Tip: koeltas om ze koel te houden.

 

Hydratatie is essentieel

Zorg ervoor dat je voldoende water meeneemt om gehydrateerd te blijven tijdens de reis. Neem leuke drinkbussen mee met water en vul ze opnieuw wanneer dat nodig is. Je kunt ook hydraterende vruchtendranken zonder toegevoegde suikers overwegen om een sugar rush te vermijden.

 

Favo snackdoosjes for the win

Neem favoriete borden, bekers en bestek mee als je met de auto reist. Dit maakt het makkelijker en herkenbaarder voor je kind onderweg. Tip: deze lunchbox mét snackdoos is echt een aanrader als je een makkelijke oplossing zoekt. Je kan de snack spinner er zelfs afhalen en apart meenemen! Gebruik leuke prikkers om een echt feestje te maken van je maaltijd of snack. 

 

Favo snackdoosjes for the win

 

Entertainment onderweg

Koop kleine cadeautjes (€1-€2) die je op voorhand inpakt. Geef elk uur een cadeautje. Zo blijft je kind verrast, geïnteresseerd en krijgt hij een positieve associatie met de reis. Ideeën: stickers, kleurboek, zelf geprinte tekeningen, autootje, popje, actiefiguur, kleurpotloden. Ander leuk entertainment: magneetboek, verven met water, uitwisbaar spelletjesboek.

 

Picknick plezier

Stop je onderweg om te picknicken? Ook dit kan je op voorhand voorbereiden: neem een leuk deken mee (dit kan je tijdens de hele reis gebruiken) en zorg voor een gevarieerde picknick. Vul deze met makkelijke, voedzame opties zoals wraps, sandwiches, groentespiesjes, fruit en noten. Vergeet niet om ook een paar leuke verrassingen toe te voegen, zoals een speciale traktatie of een spelletje voor onderweg. Picknicken geeft je kinderen ook de kans om de benen te strekken, even rond te rennen en te spelen.

 

Picknick plezier

 

Baby aan boord

Reis je met een baby? Dan kan je groente- of fruitpap op voorhand maken en bewaren in deze handige food jar. Blijft heerlijk koud of lekker warm - wat je verkiest – én vers. Zo wordt reizen met kleine kindjes weer wat makkelijker.

 

Op de bestemming

Wanneer je op je bestemming aankomt, verken de lokale supermarkten en koop vertrouwde voedingsmiddelen die je kinderen graag eten. Dit geeft je meer flexibiliteit en keuzemogelijkheden tijdens je vakantie. Het is belangrijk om vanuit de comfortzone (= gekende voeding) te vertrekken en van daaruit nieuwe voeding te leren kennen en proeven. In een ander land, met een andere cultuur en voedingsgewoonten, kan dit een hele uitdaging zijn. Dus remember: babysteps en vertrek vanuit het comfort van je kind.

 

Geniet van de reis!

Ik hoop dat deze tips je helpen voor een vlotte reis. Vergeet niet om ook te genieten van de ervaring en de nieuwe avonturen die jullie te wachten staan als gezin! Fijne vakantie!

 

Blog geschreven voor Naomi Vanhoorenbeeck, kindervoedingsadviseur. Volg Naomi op Instagram voor meer tips en advies rond voedzame maaltijden en (kieskeurig) eetgedrag bij kinderen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Verzending binnen 1 à 3 werkdagen. Gratis verzending in België vanaf €75. Verbergen